Rożki z bryndzą i szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Rożki nadziewane farszem na bazie ziemniaków, bryndzy i szpinaku. Świetne na różne imprezy rodzinne jako szybka przekąska oraz do czerwonego barszczu.

  • 60 min

Składniki:

  • • 100 g bryndzy
    • 1/2 kg ziemniaków
    • 350 g świeżego szpinaku
    • 40 g masła
    • 1 ząbek czosnku
    • sól, pieprz
    • 2 rulony ciasta francuskiego
    • 2 żółtka
    • 2 łyżki mleka

Rożki z bryndzą i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Ugotować obrane ziemniaki w osolonej wodzie, odcedzić, utłuc z bryndzą.
    • Rozpuścić masło, dodać umyty i pokrojony szpinak, poddusić z przeciśnietym czosnkiem.
    • Wymieszać ziemniaki z bryndzą ze szpinakiem, doprawić solą i pieprzem.
    • Piekarnik nagrzać do 200 st.C.
    • Każdy płat ciasta pokroić na ok 15 kwadratów - ilość zależy od wielkości płata ciasta.
    • Na każdy kwadrat nakładać łyżkę farszu i zlepiać w trójkąt.
    • Posmarować ciasto rozmąconym żółtkiem z mlekiem.
    • Wstawić do piekarnika na 10-12 minut.

Porady

Zamiast kopert można lepić z kwadratów rożki. Ja robię obie wersje. Bryndzę można zastąpić fetą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy