Rożki szynkowe z sałatką

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

sałatka w szynce - efektowna i łatwa do przygotowania przystawka

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - szynka gotowana wędzona (duże okrągłe plastry): 20 plastrów
    - ser żółty: 10 dekagramów
    - ogórki konserwowe: 2 sztuki
    - marchewka: 0.5 sztuki
    - kukurydza konserwowa: 5 łyżek
    - por posiekany: 2 łyżki
    - majonez: 3 łyżki
    - musztarda chrzanowa: 1 łyżeczka
    - natka pietruszki, drobno posiekana: 1 łyżka
    - przyprawy do smaku (sól, pieprz): 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przystawki Szynki

Rożki szynkowe z sałatką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę oskrobać, pokroić w drobną kostkę, wrzucić do niewielkiej ilości wrzątku, gotować ok. 3min.. Kiedy będzie miękka dodać pokrojonego w cienkie półplasterki pora, już nie gotować tylko po kilku sekundach odcedzić, ostudzić. Ogórki i ser pokroić w drobną kostkę, kukurydzę osączyć. Wszystkie warzywa i ser wsypać do miseczki, dodać majonez, musztardę, zieleninę i doprawić do smaku. Plasterki szynki zwijać w rożki i małą łyżeczką nakładać w nie sałatkę. Ja ich nie spinałam, ale jeśli boicie się, że się rozpadną to można spiąć dekoracyjnymi szpadkami. Gotowe rożki układać na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty i ozdobić listkami natki oraz pomidorkami koktajlowymi. Przed podaniem schłodzić. Jeśli plastry szynki są bardzo duże można je przeciąć na pół i z tych połówek zwijać mniejsze rożki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Szynka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować