Rożki malinowe z ciasta francuskiego

4.48 (186 ocen)

Na takie pyszności nie brakowało chętnych. Rożki rozeszły się jak świeże bułeczki:). Chrupkie ciasto, słodka czekolada, orzeźwiająca malina –polecam takie połącznie. Ciasteczka powstają bardzo szybko. Deser można przygotować także z innymi sezonowymi owocami.

Składniki:

  • Składniki na 10 sztuk:
    • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
    • ok 150 gram malin,
    • 10 kostek białej czekolady,
    • jajko do smarowania,
    • 1 łyżka mleka,
    • ok 0,5 szklanki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.48 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Rożki malinowe z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • podział ciasta 1. Ciasto francuskie rozwijamy. Gotowe dzielimy na kwadraty (u mnie wyszło 10).
  • nakładanie nadzienia 2. Na każdym wydzielonym kawałku ciasta wykładamy po ok 7 malin. Na maliny wykładamy czekoladę. Na każdą porcje po jednej pokrojonej kostce.
  • przed pieczeniem 3. Tak przygotowane kwadraty składamy tworząc rożki. Brzegi ciasta dokładnie dociskamy. Gotowe rożki przekładamy na przygotowaną blaszkę i smarujemy je roztrzepanym jajkiem.
    Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Rożki pieczemy około 20 minut w 190°C do zrumienienia ciasta.
  • lukrowanie 4. Jeszcze ciepłe wyjmujemy na kratkę i smarujemy lukrem. Pozostawiamy je do ostygnięcia i zastygnięcia lukru.
    LUKIER: Mleko przelewamy na talerzyk. Dokładamy do niego cukier puder i mieszamy. W zależności od tego jak twardy chcemy uzyskać lukier dodajemy mniej lub więcej cukru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować