• Rożki Billadena

    Dodane przez: lolsonka

  • Coś dla smakoszy popularnych w dzisiejszych czasach kebabów, w dodatku zdrowo, tanio i szybko!

  • Składniki

    Ciasto:
    5 szklanek mąki
    8 dkg drożdży
    1 płaska łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru

    Farsz:
    1 duża kapusta pekinka
    1 lub 2 papryki
    2 cebule
    1/2 kg pieczarek
    3 ogórki konserwowe
    1 pierś z kurczaka
    1 łyżeczka przyprawy gyros
    2 łyżeczki koncentratu
    sól i pieprz do smaku

    Sos:
    śmietana 12 % lub jogurt naturalny
    5 ząbków czosnku
    sól do smaku

  • Sposób przygotowania

    1.
    Ciasto - krok 1

    Ciasto: Zagnieść ciasto jak na pierogi i rozwałkować. Wycinać kółka talerzykiem deserowym i chwile odczekać.

    2.
    Farsz - krok 2

    Farsz: Paprykę, pieczarki oraz ogórki pokroić drobno i poddusić. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i poddusić z przyprawą gyros. Pekinke pokroić drobno.

    3.
    Farsz - krok 3

    Farsz: Wszystkie składniki (oprócz) kapusty wymieszać w garnku, dodać 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, pieprz, sól do smaku i razem poddusić. Następnie sok odcedzić- ostudzić farsz i wymieszać z kapustą pekińską.

    4.
    Ciasto nadziewane farszem - krok 4

    Ciasto nadziewamy farszem i zlepiamy jak pierogi. Pieczemy w piekarniku ok. 30-40 min.

    5.

    Sos: Śmietanę lub jogurt naturalny mieszamy w miseczce z pokrojonym drobno czosnkiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    tania_kuchnia, zdrowie_na_talerzu, mama_mnie_nauczyla
  • 0 komentarzy

Dodane przez: lolsonka

lolsonka 1

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-10-01T13:39:45+02:00

388 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem