Rozgrzewający gulasz a'la Dorii

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Potrawa dla osób lubiących prostą, zdrową i sezonową kuchnie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 80 dag mięsa wieprzowego od szynki, 70dag sezonowych grzybów (rodzaj wedle uznania), dwie nieduże cebule, trzy łyżki śmietanki 30%, 500ml bulionu wołowego lub drobiowego, 5 łyżek oliwy, do przyprawienia zioła prowansalskie, papryka czerwona słodka i ostra, sól, pieprz.
    Gulasz najlepiej smakuje z kaszą gryczaną oraz buraczkami.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Rozgrzewający gulasz a'la dorii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na oliwie smażymy pokrojoną w piórka cebule, gdy ta się zeszkli dodajemy pokrojone w kostkę mięso. Kiedy mięso zmieni swój kolor na jaśniejszy dodajemy pokrojone w kostkę sezonowe grzybki. Po ok 20min. duszenia grzybów oraz mięsa dodajemy połowę porcji przygotowanego bulionu, doprawiamy ziołami, solą, pieprzem i papryką, wedle uznania. Całość dusimy przez ok. 30 min, następnie dodajemy resztę buliony, dusimy dalej na małym ogniu. Po ok. 30 min. sprawdzamy czy dodaliśmy wystarczającą ilość przypraw. Jeśli mięso jest już miękkie, zaprawiamy śmietanką. Zaprawiamy tak by śmietana się nie zważyła, trzy łyżki sosu wlewamy do kubka, dodajemy śmietanę i energicznie mieszamy, śmietankę w takiej postaci dodajemy do gulaszu, mieszamy przez ok 1minuę wyłączamy gaz. Smacznego.

Porady

Gdy skończy się sezon na świeże grzyby można zastąpić je pieczarkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować