Rozgrzewające naleśniki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do jednego naczynia wsypać mąkę, sól, cukier, gazowaną wodę, mleko, jajka. Wyrabiać ciasto mikserem lub trzepaczką około 5 min. Ciasto musi mieć konsystencje gęstej śmietany, więc w zależności od potrzeby dodać jeszcze mąki lub wody.
2.Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki. Wkładamy je do garnka, podlewamy małą ilością wody ( 4 łyżki), wsypujemy cukier, cukier waniliowy i dusimy na małym ogniu ( aż jabłka będą miękkie – 15 minut ), mieszając od czasu do czasu.
3.Na patelni smażymy cienkie naleśniki. Ja smażę na patelni, którą smaruję lekko olejem (ręcznik papierowy lekko natłuszczam i tym smaruję). Naleśniki są wtedy lekkie i nietłuste.
Następnie na każdy naleśnik nakładamy farsz z jabłek i zawijamy. Naleśniki posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem lub innym dodatkiem ( bitą śmietaną, polewą czekoladową) co kto lubi.
Komentarze