Czekoladowe serce z amarantusową gruszką i rozgrzewającymi truskawkami

0 (0 ocen)

To mój pomysł na przepyszny walentynkowy deser - mini torcik, ktory rozgrzeje serce zakochanej osoby. Truskawki, czekolada, imbir, gruszka, cynamon, miód - to afrodyzjaki.

Składniki:

  • CZEKOLADOWE SERCE (składniki na dwa takie serca):
    40 g czekolady mlecznej
    25 g masła
    1 jajko
    15 g mąki pszennej
    25 g cukru pudru

    NADZIENIE - GRUSZKOWE SERCE (składniki na dwa takie serca):
    1 świeża gruszka
    2 łyżki poppingu-czyli ekspandowanych nasion amarantusa*
    2 płaskie łyżeczki płynnego miodu
    2 łyżeczki słoneczniku
    2/3 łyżeczki cynamonu

    SOS TRUSKAWKOWY:
    150 gram odmrożonych truskawek razem z sokiem
    2 szczypty suszonego imbiru
    pól łyzeczki soku z cytryny

    masło do natłuszczenia foremki serce
    bułka tarta do wysypania foremki serce
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Czekoladowe serce z amarantusową gruszką i rozgrzewającymi truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wbijamy jajko, wsypujemy mąkę, cukier puder i dokładnie mieszamy.
  • ciasto w foremce serce 2. Na parze lub w kąpieli wodnej topimy czekoladę z masłem, cały czas mieszając, by się dokładnie połączyły. Lekko studzimy.
    Roztopione masło z czekoladą wlewamy do miski z wymieszanym jakiem, mąką i cukrem - miksujemy na jednolitą masę, którą dzielimy na dwie części (aby upiec dwa osobne serca). Masę przelewamy do natłuszczonej masłem i wysypanej tartą bułką małej foremki serce (o wielkości około 13-14 cm).
  • pieczemy 3. Pieczemy ok. 15-20 minut w 220 stopniach do suchego patyczka.
    Studzimy. Ciasto wyjmujemy z foremki. Pieczemy drugie serce (chyba, że mamy dwie takie foremki, to pieczemy wcześniej jednoczesnie dwa serca).
  • wykrawamy w sercu serce 4. Mniejszą foremką serce wykrawamy w czekoladowym sercu serduszko, tak by spód torcika pozostał.
  • obieramy gruszke 5. Gruszkę obieramy i kroimy na pół.
  • gruszkowe serce 6. Tą samą foremką, którą wykrawaliśmy w czekoladowym sercu serce, wykrawamy teraz w gruszce serce.
  • wydrążamy gruszkowe serce 7. Gruszkowe serce wydrążamy, by je nadziać. Skrapiamy sokiem z cytryny.
  • nadzienie do gruszki serce 8. Nadzienie do gruszkowego serca: w miseczce mieszamy popping, słonecznik, cynamon i miód.
  • nadziewamy serce gruszkowe 9. Przygotowanym nadzieniem nadziewamy gruszkowe serce. Pieczemy około 15 minut w 200 stopniach.
  • upieczone serce gruszkowe w sercu czekoladowym 10. Po upieczeniu gruszkowego serca - wkładamy je ciepłe do serca czekoladowego.
  • serduszko na pół 11. Odmrożone truskawki miksujemy na mus, dodajemy imbiru i podgrzewamy. Ciepłym sosikiem truskawkowym polewamy wokół nasze serca.
  • na pół 12. Torcik możemy przekroić też na pół.

Porady

*Popping (czyli ekspandowane nasiona amarantusa) jest do kupienia w różnych sklepach (większych lub tych ze zdrową żywnością). Ja kupuję akurat w sklepiku zielarskim. Amarantus jest produktem bezglutenowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Czekolada Imbir Truskawki Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować