Rozgrzewające chilli con carne

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

To była miłość od pierwszego zapachu, pierwszego kęsa. To mój swoistego rodzaju tester - odnoszę się z lekką rezerwą do osób, które nie podzielają mojej "miłości":)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mielona wołowina: 1 kilogram
    - fasola konserwowa biała: 2 puszki
    - fasolka czerwona z puszki: 2 puszki
    - Cebula siekana: 2 szklanki
    - czosnek (ząbki) wyciśniety: 7 ząbków
    - koncetrant pomidorowy: 3 szklanki
    - chilli kamis (Można dodać także chilli suszone lub sos o smaku chilli. A ilość zależy od tego, jaka ostrość dania chcemy osiągnąć.): 4 łyżeczki
    - cukier, sól, świeżo zmielony pieprz do smaku: 2 łyżeczki
    - szczypiorek pokrojony (Przeznaczamy go do posypania potrawy juz po jej przygotowaniu): 1 pęczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Rozgrzewające chilli con carne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w kosteczkę. Wrzucamy ją na rozgrzany na patelni olej i smażymy. Pod koniec smażenia, kiedy robi się szklista, dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek - nie może się długo smażyć, bo gorzknieje. Całość przerzucamy do wielkiego garnka.

    Następnie na tę samą patelnię wrzucamy mięso mielone i smażymy je około 20 minut. Na koniec solimy i pieprzymy. Dodajemy ostrą paprykę chilli.

    Po usmażeniu wszystko dodajemy do cebuli i czosnku. Do całości wrzucamy fasolę. Składniki mieszamy i stawiamy na gaz. Dodajemy koncentrat, (jeśli jest zbyt gęsty, możemy dolać bulionu) i gotujemy przez około 40 minut.

    Na koniec smakujemy nasze dzieło i uzupełniamy o brakujace przyprawy. Tutaj panuje dowolność - zależy jak ostrą chcemy mieć potrawę.

    Powiem w sekrecie, że najlepiej takie chilli smakuje na drugi dzień, kiedy wszystkie skladniki sie "przegryzą", a jeszcze lepiej, gdy podczas odgrzewania całość się leciutko przypali.

    Chilli podaje się z chrupiącą bagietką lub zawija się w tortillę. Można także posypać je szczypiorkiem lub podać z kleksem kwaśnej śmietany.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować