Rozgrzewająca zupa z selera i soczewicy z imbirem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Połączenie selera, soczewicy i imbiru okazało się doskonałym pomysłem, gdyż zupka wyszła doskonała - rozgrzewająca, z wyczuwalną nutką imbiru, aromatyczna, pożywna, pełna wartości odżywczych, podana z groszkiem ptysiowym stanowi bardzo smaczny posiłek, moi domownicy zjedli ją ze smakiem :)

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na około 4 porcje:
    300 g selera (korzeń, obrany)
    100 g czerwonej soczewicy
    10 g pora (zielona część)
    cebula
    10 g świeżego imbiru (obrany)
    750 ml gorącego bulionu
    500 ml gorącej wody
    1 łyżeczka kurkumy
    pieprz
    sól
    2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
    groszek ptysiowy
    śmietana
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Rozgrzewająca zupa z selera i soczewicy z imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju rzepakowego.
  • 2. Por kroimy w półplasterki, dodajemy do cebulki i chwilkę przesmażamy. Seler kroimy w kostkę, wrzucamy do cebulki i smażymy razem na wolnym ogniu około 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.
  • 3. Po tym czasie dodajemy soczewicę (nieugotowaną) i ponownie smażymy 3 minuty, mieszając. Następnie dodajemy pokrojony drobno imbir, kurkumę, całość zalewamy 500 ml gorącej wody i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości selera (około 15 minut).
  • 4. Po tym czasie wszystko blendujemy, wlewamy bulion, gotujemy na wolnym ogniu około 3-5 minut.
  • 5. Gotową zupę przyprawiamy, dodajemy pietruszkę, podajemy z groszkiem ptysiowym oraz kleksem śmietany.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Imbir Seler Soczewica

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować