Takie potrawy powstają z potrzeby wykorzystania np. niedzielnego rosołu i kiedy niewiadomo jak podzielić jedno upieczone udko na 4 osoby? Moja mama zawsze wyczarowywała coś z niczego
30 min
Składniki:
1 cebulka ze szczypiorem
1 ząbek czosnku
papryczka chilii -ilość wg uznania
1 marchewka
1 łodyga selera
kilka suszonych pomidorów
1 puszka pomidorów bez skórki
opcjonalnie mięso z kurczaka (zostało z dnia wcześniejszego)
1 1/2 l rosołu
oliwa
sól, pieprz, zioła prowansalskie
szczypiorek, kolendra
makaron
Rozgrzewająca zupa z odrobiną pikanterii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ceulkę, czosnek drobno posiekane podduszam na oliwie, dodaję posiekane chili, marchewkę oraz selera pokrojonego w talarki, podduszam chwilę ciagle mieszając, dodaję pozostałe składniki - pokrojone pomidory, rozdrobnione mięso i pomidory z puszki (jesli sa duże równiez je kroję na kostkę), mieszam i zalewam rosołem (jeżeli nie mamy to gorącą wodą) doprawiam do smaku ziołami, solą i pieprzem. Ponieważ został też makaron podałam ją własnie z nim. Pyszna, pikantna zupa
Komentarze