Rozgrzewająca zupa z czerwoną soczewicą

0 (0 ocen)

doskonale rozgrzewa w chłodne dni

Składniki:

  • na 3-4 osoby:
    4 skrzydełka,
    ½ szkl. czerwonej soczewicy,
    1 marchew,
    1 pietruszka,
    1 cebula,
    3 ziemniaki,
    ½ czerwonej papryki,
    2 łyżki koncentratu pomidorowego,
    1 łyżeczka majeranku,
    1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej,
    2 liście laurowe,
    4 ziarna ziela angielskiego,
    sól, pieprz

Rozgrzewająca zupa z czerwoną soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę moczymy w wodzie przez noc, następnego dnia płuczemy, osączamy. Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka wkładamy wypłukane skrzydełka, zalewamy wodą. Na oleju podsmażamy cebulę z papryką wędzoną, dodajemy pietruszkę i marchewkę, chwilę smażymy. Podsmażone warzywa dodajemy do skrzydełek, dodajemy ziemniaki, wypłukaną soczewicę oraz ziele angielskie i liście laurowe, gotujemy ok. 20 minut pod przykryciem. Wyjmujemy skrzydełka, obieramy z kości i skór, mięso dodajemy do zupy. Rozrabiamy koncentrat w odrobinie wody, dodajemy do zupy, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy