Rozgrzewająca zupa pęczakowa z soczewicą i cukinią

0 (0 ocen)

  • 60 min

Nie miałam pomysłu na obiad.Wrzuciłam do garnka to co akurat znalazłam w szafkach i powstała przepyszna rozgrzewająca zupka warzywna z lekko pikantną nutką.Jest bardzo syta, pożywna i zdrowa. Dobrze, że zrobiłam jej dużo, bo wszyscy prosili o dokładkę.Najlepszą pochwałą są uśmiechnięte buzie rodziny

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:

    1 udko z kurczaka
    kawałek kości wędzonej
    4 ziemniaki
    2 marchewki
    1 korzeń pietruszki
    kawałek korzenia selera
    1 mała cukinia
    1 cebula
    3/4 szklanki pęczaku
    3/4 szklanki zielonej soczewicy
    3 łyżki przecieru pomidorowego
    ziele angielskie
    liście laurowe
    kostka rosołowa
    pieprz
    sól
    czosnek
    chili
    zielona pietruszka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Rozgrzewająca zupa pęczakowa z soczewicą i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kość wędzoną i udko z kurczaka zalać taką ilością wody, ile chcemy mieć zupy. Dodać liście laurowe i ziele angielskie oraz przypaloną cebulę. Gotować około pół godziny.
  • 2. Marchewkę zetrzeć na plasterki. Seler i pietruszkę zetrzeć na wiórki. Ziemniaki i cukinię pokroić w kostkę. Do wywaru mięsnego wrzucić opłukaną kaszę i soczewicę oraz ziemniaki.
  • 3. Gotować około 10 minut, po czym wrzucić pozostałe jarzyny, dodać przecier pomidorowy i przyprawy. Kiedy ziemniaki będą już miękkie dorzucić przeciśnięty czosnek i doprawić do smaku. Podawać z zieloną pietruszką.

Porady

Osoby nie jedzące mięsa mogą pominąć udko i kość wędzoną i przygotować tą zupę na wywarze jarzynowym. Będzie także pyszna.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wędzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować