Rozgrzewająca zapiekanka bez mięsa

4.5 (191 ocen)

  • 30 min

SZybka i syta

  • 30 min

Składniki:

  • 150-200 g makaronu mini penne tricolore Barilla
    1/4 dyni hokkaido, oczyszczonej i obranej ze skóry
    1/2 średniej cukinii
    2 średnie i obrane ziemniaki
    1/2 czerwonej papryki
    100 g irlandzkiego cheddara w plasterkach
    3 ząbki czosnku
    1 bardzo mała cebula
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    2 szczypty suszonego estragonu+ 2 szczypty do oprószenia przed włożeniem do piekarnika
    2 szczypty ostrej papryki
    szczypta kurkumy
    sól, biały mielony pieprz do smaku
    1 łyżeczka oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Rozgrzewająca zapiekanka bez mięsa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. Cebulę i czosnek siekamy i przekładamy do dużej miski, pozostałe warzywa ścieramy na tarce, na największych oczkach "łezkach" i dodajemy do cebuli i czosnku. Tak przygotowane warzywa oprószamy kurkumą, tymiankiem, estragonem i ostrą papryką. Gotujemy makaron, a w tym czasie na patelni z olejem podsmażamy warzywa tak, aby zmiękły. Do wcześniej przygotowanej formy przekładamy 1/2 warzywnej masy, dodajemy odcedzony makaron i ponownie warzywną masę, na sam wierzch układamy plasterki sera i oprószamy estragonem. Zapiekamy przed 10-15 minut, podajemy na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować