150-200 g makaronu mini penne tricolore Barilla
1/4 dyni hokkaido, oczyszczonej i obranej ze skóry
1/2 średniej cukinii
2 średnie i obrane ziemniaki
1/2 czerwonej papryki
100 g irlandzkiego cheddara w plasterkach
3 ząbki czosnku
1 bardzo mała cebula
1 łyżeczka suszonego tymianku
2 szczypty suszonego estragonu+ 2 szczypty do oprószenia przed włożeniem do piekarnika
2 szczypty ostrej papryki
szczypta kurkumy
sól, biały mielony pieprz do smaku
1 łyżeczka oleju
Rozgrzewająca zapiekanka bez mięsa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. Cebulę i czosnek siekamy i przekładamy do dużej miski, pozostałe warzywa ścieramy na tarce, na największych oczkach "łezkach" i dodajemy do cebuli i czosnku. Tak przygotowane warzywa oprószamy kurkumą, tymiankiem, estragonem i ostrą papryką. Gotujemy makaron, a w tym czasie na patelni z olejem podsmażamy warzywa tak, aby zmiękły. Do wcześniej przygotowanej formy przekładamy 1/2 warzywnej masy, dodajemy odcedzony makaron i ponownie warzywną masę, na sam wierzch układamy plasterki sera i oprószamy estragonem. Zapiekamy przed 10-15 minut, podajemy na ciepło.
Komentarze