Rozgrzewająca fasolka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Idealna na zimowe dni. Pożywna i rozgrzewająca.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 500 g fasoli piękny jaś
    200 g boczku wędzonego
    400 - 500 g kiełbasy
    marchewka
    mała cebula
    kawałek korzenia pietruszki i selera
    2 liście laurowe
    3 ziarnka ziela angielskiego
    4 ziarenka pieprzu czarnego
    ok. 200 g przecieru pomidorowego (w przypadku koncentratu ok. 2 łyżeczki)
    sól, pieprz
    po szczypcie papryki ostrej, chili, pieprzu kajeńskiego,
    płaska łyżeczka papryki słodkiej
    1 łyżeczka suszonej pietruszki
    1 łyżeczka majeranku
    1 łyżka mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Dania mięsne

Rozgrzewająca fasolka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę namoczyć na noc. Następnego dnia wypłukać, zalać świeżą wodą (ok. 5 cm ponad fasolę) dodać marchewkę pokrojoną w krążki, pietruszkę, selera, cebulę, ziele, liść i pieprz ziarnisty i gotować pod przykryciem do miękkości. Pod koniec gotowania dodać sól. Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę i usmażyć. Dodać do miękkiej fasoli. Dodawać kolejno przecier pomidorowy oraz przyprawy. Mąkę rozpuścić w zimniej wodzie i wlać do gotującej fasolki. Zagotować na koniec dodać pietruszkę suszoną i majeranek.

Porady

Wody dolać wg uznania. U mnie na gęsto.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Fasola jaś Fasola Warzywa Kiełbasa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło

Podobne przepisy

To może cię zainteresować