Zupy częściej pojawiają się w naszym domu w okresie jesienno-zimowym, aniżeli np w lecie.Zdecydowanie rozgrzewająca, ostra, zapadająca w pamięć. Przepis autorski, jak wiele tutaj. Lubię eksperymenty
Rozgrzewająca, czerwona zupa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.iemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i zalewamy wodą. Dodajemy ok 1-1,5 łyżeczki soli i stawiamy na piecu. Gdy ziemniaki już się powoli gotują, na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy na niej kiełbasę pokrojoną w półtalarki z dodatkiem papryki wędzonej ostrej. Dodajemy do naszych ziemniaków. Na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę plus cukinię w półtalarkach również przesmażamy. Na koniec skrojoną drobno cebulę podsmażamy i dodajemy do reszty. Gotujemy na maleńkim ogniu. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, podkręcamy ogień, do zagotowania. Zabielamy śmietaną, tzn w pojemniczku do śmietany dodajemy kilka łyżek naszej zupy, mieszamy i dopiero wlewamy do zupy. Gotujemy chwilę, smakujemy, doprawiamy maggi jak jest potrzeba. Uwaga znika w zadziwiająco szybkim tempie.
Komentarze