Rozgrzewająca, czerwona zupa

5 (175 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Zupy częściej pojawiają się w naszym domu w okresie jesienno-zimowym, aniżeli np w lecie.Zdecydowanie rozgrzewająca, ostra, zapadająca w pamięć. Przepis autorski, jak wiele tutaj. Lubię eksperymenty

  • 60 min

Składniki:

  • 7 ziemniaków
    1 laska kiełbasy toruńskiej
    1 cebula (duża) jasna
    1 cebula (duża) czerwona
    2 duże papryki czerwone
    1/2 cukinii
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki
    2 łyżeczki śmietany 30%
    2/3 łyżeczki papryki wędzonej ostrej (może być po prostu papryka ostra)
    maggi, sól
Wystaw ocenę:

5 (175 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Rozgrzewająca, czerwona zupa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. iemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i zalewamy wodą. Dodajemy ok 1-1,5 łyżeczki soli i stawiamy na piecu. Gdy ziemniaki już się powoli gotują, na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy na niej kiełbasę pokrojoną w półtalarki z dodatkiem papryki wędzonej ostrej. Dodajemy do naszych ziemniaków. Na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę plus cukinię w półtalarkach również przesmażamy. Na koniec skrojoną drobno cebulę podsmażamy i dodajemy do reszty. Gotujemy na maleńkim ogniu. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, podkręcamy ogień, do zagotowania. Zabielamy śmietaną, tzn w pojemniczku do śmietany dodajemy kilka łyżek naszej zupy, mieszamy i dopiero wlewamy do zupy. Gotujemy chwilę, smakujemy, doprawiamy maggi jak jest potrzeba. Uwaga znika w zadziwiająco szybkim tempie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować