Rozetka drożdżowa

4.99 (177 ocen)

Dla amatorów ciasta drożdżowego

Składniki:

  • 50 dag mąki
    10 dag cukru+3-4 łyżki cukru grubego
    8 dag masła lub margaryny
    200-230 ml mleka letniego
    4 dag drożdży
    2 łyżki oleju
    szczypta soli
    1 jajko
    słoik dżemu morelowego lub jabłkowego(300-350 g)
    10 dag rodzynek
Wystaw ocenę:

4.99 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery

Rozetka drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto na rozetki drożdżowe 1. Drożdże wymieszać z 4 łyżkami mleka,łyżeczką cukru i 2 łyżkami mąki,odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Do przesianej mąki dodać pół rozmąconego jajka (resztę zostawić do posmarowania),resztę cukru,tłuszcz,wyrośnięte drożdże,szczyptę soli i mleko i zagnieść ciasto.Ilość mleka zależy od mąki,więc dolewać je stopniowo .Pod koniec mieszenia,gdy ciasto odchodzi od ręki dodać 2 łyżki oleju i miesić,aż się wchłonie.Gotowe ciasto przykryć ściereczką i postawić w cieple.
  • rozetki drożdżowe 2. Gdy podwoi objętość,wyjąć na stolnicę i odpowietrzyć.Następnie rozwałkować na prostokąt ok 45x30 cm(ciasto powinno mieć grubość 1 cm),posmarować dżemem i posypać rodzynkami i zwinąć wzdłuż długiego brzegu jak roladę.
  • rozetki drożdżowe 3. Roladę pokroić na kawałki 5-6 cm i układać ślimaczki w tortownicy dość luźno bo ciasto urośnie.Mnie z tej porcji wyszła tortownica 26 cm i druga 22 cm niepełna.
    Ciasto posmarować rozmąconym jajkiem i posypać grubym cukrem(można użyć cukru drobnego
  • gotowe rozetki 4. Ciasto odstawić na 15 min.,aby wyrosło. Piec ok. 40 min w 175*C
    Po ostudzeniu ciasto kroimy jak tort lub odłamujemy po kawałku.

Porady

Tortownicę smarujemy, olejem aby ciasto się nie przyklejało. Jeśli używamy dżemu jabłkowego warto go posypać cynamonem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować