50 dag mąki
10 dag cukru+3-4 łyżki cukru grubego
8 dag masła lub margaryny
200-230 ml mleka letniego
4 dag drożdży
2 łyżki oleju
szczypta soli
1 jajko
słoik dżemu morelowego lub jabłkowego(300-350 g)
10 dag rodzynek
Rozetka drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wymieszać z 4 łyżkami mleka,łyżeczką cukru i 2 łyżkami mąki,odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Do przesianej mąki dodać pół rozmąconego jajka (resztę zostawić do posmarowania),resztę cukru,tłuszcz,wyrośnięte drożdże,szczyptę soli i mleko i zagnieść ciasto.Ilość mleka zależy od mąki,więc dolewać je stopniowo .Pod koniec mieszenia,gdy ciasto odchodzi od ręki dodać 2 łyżki oleju i miesić,aż się wchłonie.Gotowe ciasto przykryć ściereczką i postawić w cieple.
2.Gdy podwoi objętość,wyjąć na stolnicę i odpowietrzyć.Następnie rozwałkować na prostokąt ok 45x30 cm(ciasto powinno mieć grubość 1 cm),posmarować dżemem i posypać rodzynkami i zwinąć wzdłuż długiego brzegu jak roladę.
3.Roladę pokroić na kawałki 5-6 cm i układać ślimaczki w tortownicy dość luźno bo ciasto urośnie.Mnie z tej porcji wyszła tortownica 26 cm i druga 22 cm niepełna.
Ciasto posmarować rozmąconym jajkiem i posypać grubym cukrem(można użyć cukru drobnego
4.Ciasto odstawić na 15 min.,aby wyrosło. Piec ok. 40 min w 175*C
Po ostudzeniu ciasto kroimy jak tort lub odłamujemy po kawałku.
Porady
Tortownicę smarujemy, olejem aby ciasto się nie przyklejało.
Jeśli używamy dżemu jabłkowego warto go posypać cynamonem.
Komentarze