Rozeta drożdżowa z jagodami.

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne drożdżowe ciasto. Najlepiej smakuje odrywane od całości.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 500g mąki
    2 jajka
    2 żółtka
    250 ml mleka
    50 g drożdży
    50 g masła
    125 g cukru
    cukier wanilinowy
    jagody

    Kruszonka
    0,5 szkl mąki
    1-4 szkl cukru pudru
    2,5 dkg masła

    cukier puder
    kilka łyżek gorącej wody
    aromat pomarańczowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rozeta drożdżowa z jagodami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzać, masło stopić. Drożdże, 2 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru, 2 łyżki ciepłego mleka, zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia. Połowę cukru rozpuścić w mleku. Resztę cukru i cukier waniliowy i sól wsypać do żółtek i jajka, roztrzepać. Dodać skórkę z pomarańczy i aromat, ubijać do rozpuszczenia cukru. Mąkę przesiać do miski, wlać wyrośnięte drożdże, mleko i ubite jajka, wymieszać. Wlać masło, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Urywać kawałki ciasta, Ulepić 9 kul, układać w tortownicy. Gdy ciasto podrośnie, posmarować jajkiem posypać kruszonką. Piec w 180 st. C
    35-40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować