Jest to szybka i smaczna a przy tym bardzo efektowna przekąska.
15 min
Składniki:
- 10 plastrów szynki okrągłej, nie mniej niż 10 cm średnicy
- 10 plastrów sera żółtego salami - okrągłe duże
- 1 długi ogórek zielony
- 2 małe jabłka
- 3 łyżeczki chrzanu
- 3 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Róże z szynki z sosem chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.- Ogórek obrać, zetrzeć na grubej tarce i mocno odcisnąć z soku.
- Jabłko obrać i zetrzeć na grubej tarce.
- Połączyć ogórek, jabłko, chrzan i majonez.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
2.- Na plaster szynki położyć plaster sera, złożyć na pół.
- Do środka zawinąć oba boki i spiąć wykałaczką.
- W tak uformowaną kieszeń nałożyć sos chrzanowy formułując róże.
- Róże ułożyć na małym półmisku, tak aby ładnie sterczały do góry farszem.
Porady
Idealnie, gdy szynka ma wędzoną obwódkę, wtedy wygląda bardziej efektownie.
Komentarze