Róże z oczkiem z konfitury

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Róże które polecam w sezonie karnawału. Coś na słodko, chrupiąco. Przypominają mi dzieciństwo.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 25 dkg mąki pszennej
    1 łyżka masła
    3 żółtka
    1/4 szklanki gęstej śmietany 18 %
    3 łyżki spirytusu
    szczypta soli
    smalec do smażenia
    cukier puder do posypania
    1/2 słoiczka konfitury z czarnej porzeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Róże z oczkiem z konfitury - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki w misce 1.
    Mąkę przesiewam do miski dodaję masło, żółtka, sól, spirytus, śmietanę i zagniatam ciasto. Ma być twarde jak na makaron. Wałkiem uderzam w ciasto energicznie składając je na pół i tak robię to kilkanaście razy. Wytworzą się przez to pęcherzyki powietrza. Odstawiam na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkowuję najcieniej jak się da. Mi wyszło około 30 róży.
  • koła różnej wielkości wycięte z ciasta 2. Wycinam koła szklankami różnej wielkości. Każde koło nacinam w kilku miejscach. Środek największego smaruję białkiem, kładę na niego średnie koło i znowu smaruję białkiem i ostatnie najmniejsze. Koła układam tak żeby nacięcia na nich nie pokrywały się
  • róże wycięte 3. . Palcem dociskam mocno środek. Smażę na rozgrzanym smalcu,na złoty kolor.
    Róże wkładam do garnka do góry dnem, lepiej się wtedy smażą.Posypuję cukrem pudrem i dekoruję konfiturą z czarnej porzeczki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować