Róże z jabłek smaczne, zdrowe i kolorowe. Nie jedno podniebienie zaskoczą.Łatwe i szybkie w przygotowaniu sprawią, że to my możemy zaskoczyć gości którzy do nas chcą zawitać
30 min
Składniki:
2-3 jabłka
1 szkl. wody
sok z 1/2 cytryny
1 op. ciasta francuskiego
ulubiona konfitura
cukier puder do posypania
1.Jabłka myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plastry.
Wodę gotujemy z sokiem wyciśniętym z cytryny.
Ściągamy z ognia i dodajemy jabłka.
Przykrywamy na 3-5 minut by jabłka zmiękły.
Po tym czasie odsączamy jabłka na sitku i studzimy.
Ciasto francuskie dzielimy na paski około 6 cm
(zaczynając dzielenie ciasta od krótszego boku).
Każdy pasek smarujemy cienko konfiturą.
Jabłka układamy na zakładkę.
Następnie od dołu tam gdzie ciasto było posmarowane konfiturą zwijamy na pół
a później w rulon. Delikatnie dociskamy.
Zwinięte rulony umieszczamy w foremkach na muffinki.
Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st.C przez około 30-35 minut.
Po tym czasie ściągamy folię i pieczemy jeszcze około 10 minut aż się zrumienią.
Po upieczeniu wyciągamy je z foremek, studzimy na kratce.
Podajemy oproszone cukrem pudrem.
Smacznego
Komentarze