Róże z jabłek

4.5 (150 ocen)

  • 30 min

Róże z jabłek smaczne, zdrowe i kolorowe. Nie jedno podniebienie zaskoczą.Łatwe i szybkie w przygotowaniu sprawią, że to my możemy zaskoczyć gości którzy do nas chcą zawitać

  • 30 min

Składniki:

  • 2-3 jabłka
    1 szkl. wody
    sok z 1/2 cytryny
    1 op. ciasta francuskiego
    ulubiona konfitura
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Desery

Róże z jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plastry.
    Wodę gotujemy z sokiem wyciśniętym z cytryny.
    Ściągamy z ognia i dodajemy jabłka.
    Przykrywamy na 3-5 minut by jabłka zmiękły.
    Po tym czasie odsączamy jabłka na sitku i studzimy.
    Ciasto francuskie dzielimy na paski około 6 cm
    (zaczynając dzielenie ciasta od krótszego boku).
    Każdy pasek smarujemy cienko konfiturą.
    Jabłka układamy na zakładkę.
    Następnie od dołu tam gdzie ciasto było posmarowane konfiturą zwijamy na pół
    a później w rulon. Delikatnie dociskamy.
    Zwinięte rulony umieszczamy w foremkach na muffinki.
    Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st.C przez około 30-35 minut.
    Po tym czasie ściągamy folię i pieczemy jeszcze około 10 minut aż się zrumienią.
    Po upieczeniu wyciągamy je z foremek, studzimy na kratce.
    Podajemy oproszone cukrem pudrem.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować