RÓŻE KARNAWAŁOWE

0 (0 ocen)

  • 30 min

Chrust, pączki , oponki i karnawałowe róże już niedługo zagoszczą na naszych stołach.Niesamowicie delikatne, chrupiące i łatwe do zrobienia.Smakują wyśmienicie i pięknie wyglądają!

  • 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI
    ( ok. 30-35 szt )
    * mąka pszenna – 300 g

    * jajko – 2 szt

    * żółtko – 2 szt

    * masło – 20 g

    * cukier puder – 20 g

    * śmietana 18% kwaśna – 2 łyżki

    * spirytus – 1 łyżka

    * cukier wanilinowy – 1 łyżka

    * sól – 1 szczypta

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki Faworki

Róże karnawałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Do miski przesiewamy mąkę z cukrami i solą.

    Dodajemy jajka, żółtka , masło , śmietanę i odrobinę spirytusu.

    Wszystko razem mieszamy i wyrabiamy na gładkie ciasto, odkładamy na ok. 15 minut do mrożenia.

    Rozwałkowujemy na cieniutki blat i wycinamy okręgi.

    Wycinamy 3 okręgi – duży, średni i mały ( tak z całości ciasta ).

    Każde kółko nacinamy ( duże-6 razy, średnie-5, małe-4 ).

    Krążki układamy jeden na drugim ( zaczynając od dużego), w środku dociskamy,by skleić.

    Smażymy na rozgrzanym oleju na złoto, osuszamy na papierowym ręczniku.

    Dekorujemy cukrem pudrem i odrobiną marmolady.

    Pycha!

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować