Róże karnawałowe

0 (0 ocen)

Różyczki polecam nie tylko na Tłusty Czwartek, choć wtedy najbardziej smakują:)

Składniki:

  • 400g mąki pszennej,
    3 żółtka,
    1 białko,
    szczypta soli,
    5 łyżek śmietany18%,
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    3 łyżki cukru waniliowego,
    łyżka octu,
    2 łyżki cukru,
    50g masła,
    1 litr oleju,
    konfitura,
    cukier puder.

Róże karnawałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • róże 1 1. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać szczyptę soli, cukier oraz cukier waniliowy. Dodać żółtka, śmietanę i masło, posiekać. Dodać ocet. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować, 3 szklankami o różnej średnicy wycinać kółka.
  • róże 2 2. Delikatnie ponacinać brzegi kółek. Za pomocą białka sklejać ze sobą po trzy różne kółka. Kłaść na gorący tłuszcz płatkami do dołu. Smażyć z obu stron na rumiano. Odsączyć na ręczniku papierowym.

    Na środku każdej róży nałożyć konfiturę. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy