Róże karnawałowe

0 (0 ocen)

Pyszne róże karnawałowe na tłusty czwartek

Składniki:

  • śmietana kwaśna -1 szkl
    cukier -2 łyżki
    żółtka -6 szt
    masło -1 łyżka
    proszek do pieczenia-0,5 łyżeczki
    spirytus -0,5 kieliszka
    mąka około 65 dkg ( tyle ile zabierze ciasto)
    marmolada
    olej do smażenia
    cukier puder do obsypania

Róże karnawałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Róże karnawałowe 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać mąkę na stolnicę,zrobić wgłębienie,dodać żółtka,cukier,roztopione masło,spirytus i śmietanę.
    Wszystko zarobić,aby ciasto było miękkie.
  • Róże karnawałowe 2. Ciasto rozwałkować bardzo cienko,szklanką,literatką i kieliszkiem wycinać kółka. Każde kółko na brzegu nacinać nożem.
  • Róże karnawałowe 3. Składać kółka od największego do najmniejszego.
  • 4. Środek każdego kółka posmarować białkiem,docisnąć.
  • Róże karnawałowe 5. Smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor.
  • Róże karnawałowe 6. Wykładać róże na ręcznik papierowy,środki udekorować marmoladą i posypać cukrem pudrem.
  • Róże karnawałowe 7. Posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy