Róże karnawałowe

0 (0 ocen)

  • 50 min

Kruche i chrupiące - róże karnawałowe są nie tylko pyszne, ale także efektownie prezentują się na stole.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    300 g mąki
    4 żółtka z dużych jajek
    1 1/2 łyżki cukru
    1/2 łyżki domowego cukru waniliowego
    150 ml gęstej śmietany 18 %
    1 łyżka spirytusu lub wódki
    szczypta soli
    Dodatkowo:
    konfitura z wiśni
    1 litr oleju (do smażenia)
    3-4 łyżki cukru pudru (do posypania)

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Konfitury Jajko

Róże karnawałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać. Dodać cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wymieszać. Dodać żółtka, spirytus oraz śmietanę. Zarobić gładkie ciasto. Rozwałkować na prostokąt i złożyć na pół. Czynność powtórzyć trzykrotnie. Następnie tłuc ciasto wałkiem do czasu, aż na powierzchni pojawią się małe bąbelki. Ciasto podzielić na pół i rozwałkować bardzo cienko. Za pomocą szklanki, literatki i kieliszka wykrawać po 3 koła różnej wielkości na jedną różę. Krążki ciasta ponacinać w kilku miejscach od brzegów, ale nie całkowicie do środka. Składać krążki od największego do najmniejszego. Zlepić mocno dociskając środek róży. Gotowe róże smażyć w oleju nagrzanym do temp. ok. 180 stopni, z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu róże odsączyć na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem i udekorować wiśnią z konfitury.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Mąka Śmietana Wiśnie Żółtko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować