• Róże karnawałowe

    Dodane przez: mamade188

  • Róże karnawałowe, obok chrustu i pączków w Tłusty Czwartek powinny znaleźć się na każdym stole. U mnie robi się je co roku.

  • Składniki

    20 g zmrożonego masła ucieramy na tarce , 250 g przesianej mąk 2 całe jajka i 1 żółtko zamieszać i dodać 80 g cukru pudru i torebkę cukru waniliowego (16g). .

  • Sposób przygotowania

    1.

    Składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Podzielić je na 2-3 części i rozwałkować dość cienko. Oczywiście w razie potrzeby ciasto podsypujemy mąką lub nawet wyrabiamy raz jeszcze żeby nie było zbyt lepkie. Potrzebne nam będą szklanki o 2 wielkościach i kieliszek. Wycinamy z ciasta po tyle samo kółek z każdej wielkości. Wycięte krążki nacinamy na brzegach nożem ale niezbyt głęboko do środka. Na środku natomiast białkiem które pozostało smarujemy przykrywamy drugim, mniejszym krążkiem , smarujemy białkiem środek i krążek z kieliszka na wierzch. Środek dociskamy. Wrzucamy na rozgrzany, głęboki tłuszcz (ja mam tu olej, ale smalec jest równie dobry) Smażymy do momentu aż róże nabiorą koloru, potem na chwilę obracamy je delikatnie na drugą stronę. Po dosłownie minutce wyjmujemy i odsączamy na ręczniku papierowym. Do środka (tam gdzie odcisk naszego palca :) ) wkładamy odrobinę dżemy, konfitury lub marmolady i posypujemy cukrem pudrem. Z tych proporcji ciasta wyszło mi 24 róże

  • Słowa kluczowe (tagi):

    tania_kuchnia, w_kilka_chwil, slodkie_zycie, sezonowe_przysmaki, szkola_babci, mama_mnie_nauczyla, Tłusty Czwartek, Pączki, chrust, karnawał, róże
  • Polecamy:

  • 0 komentarzy

Dodane przez: mamade188

mamade188 62

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2015-02-15T14:47:49+01:00


Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »

Inne przepisy w kategorii