Róże chrustowe

4.5 (173 ocen)

  • 15 min

Większość z nas przepis na róże chrustowe (karnawałowe) ma z pokolenia na pokolenie. Ja swój również mam od mojej babci. Stary i sprawdzony.

  • 15 min

Składniki:

  • 30-40 dag mąki
    6 żółtek
    2 łyżki cukru pudru
    4 czubate łyżki śmietany 18%
    2 łyżki spirytusu lub rumu (ewentualnie octu)
    łyżka masła
    szczypta soli

    + olej do smażenia
    cukier puder do posypania
    marmolada do nadzienia
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Róże chrustowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Róże chrustowe 1. Masło zetrzeć na tartce lub posiekać ostrym nożem. Z mąki, masła, cukru pudru, alkoholu, śmietany i żółtek zagnieść elastyczne ciasto. Gdy będzie zbyt rzadkie można podsypać mąki, a jeżeli zbyt gęste to dodać odrobinę śmietany. Gotowe ciasto podzielić na części i cienko rozwałkować. Trzema rodzajami szklanek wycinać kółka (np szklanka, literatka i kieliszek)
  • Róże chrustowe 2. Brzegi kółek naciąć nożem i zlepiać do siebie, tak by się nie rozpadły. (źle zlepione rozpadają się podczas smażenia, dlatego można też posmarować złączone miejsca białkiem, wtedy będą lepiej się trzymały)
    W płytkim i szerokim rondlu rozgrzać olej i smażyć róże ''do góry nogami'' na złoty kolor. Osuszyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Chłodne posypać cukrem pudrem a środek udekorować marmoladą (u mnie truskawkowa)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować