Rozcięta strucla z cynamonem

4.5 (190 ocen)

Niby zwykła strucla, a jednak niezwykła,bo nieco inaczej wygląda.Polecam do wyprobowania.

Składniki:

  • Na 2 strucle:
    1 kg mąki,
    1 kostka margaryny,
    10 dkg drozdzy,
    1/2 szklanki śmietany 12%,
    5 jaj,
    1 szklanka mleka,
    3/4 szklanki cukru.

    Dodatkowo:
    2 cukry waniliowe,
    6-7 łyżek cynamonu,
    5 łyżek brązowego cukru,+1 łyzka do posypania strucli
    ew.dzem
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Strucla Desery

Rozcięta strucla z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę roztapiamy i studzimy.
    Drozdze mieszamy w śmietanie, az do rozpuszczenia.
    Jaja mieszamy z cukrem,dodajemy mleko, rozpuszczone drozdze,ostudzoną margaryne.Wsypujemy stopniowo mąkę.Wyrabiamy na elastyczne ciasto.Przykrywamy sciereczka i odstawiamy na min.30 minut do wyrosniecia.
  • posypane ciasto 2. Ciasto dzielimy na 2 rowne czesci.
    Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką.Posypujemy cukrem i cukrem waniliowym wymieszanym z cynamonem.
    (Ja druga strucle zrobilam z dzemem).
  • przecięta strucla 3. Ciasto zwijamy jak roladęzlepiamy dobrze konce strucli,układamy w blaszce-keksowce.Struclę posypujemy 1 łyżką cukru brązowego.Przecinamy ostrym nozem,zostawiajac nienacięty poczatek i koniec strucli.Nacinamy struclę głęboko.
    Pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach.

Porady

Nadzienie do strucli wybieramy wedle gustu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować