Rozcięta strucla z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę roztapiamy i studzimy.
Drozdze mieszamy w śmietanie, az do rozpuszczenia.
Jaja mieszamy z cukrem,dodajemy mleko, rozpuszczone drozdze,ostudzoną margaryne.Wsypujemy stopniowo mąkę.Wyrabiamy na elastyczne ciasto.Przykrywamy sciereczka i odstawiamy na min.30 minut do wyrosniecia.
2.Ciasto dzielimy na 2 rowne czesci.
Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką.Posypujemy cukrem i cukrem waniliowym wymieszanym z cynamonem.
(Ja druga strucle zrobilam z dzemem).
3.Ciasto zwijamy jak roladęzlepiamy dobrze konce strucli,układamy w blaszce-keksowce.Struclę posypujemy 1 łyżką cukru brązowego.Przecinamy ostrym nozem,zostawiajac nienacięty poczatek i koniec strucli.Nacinamy struclę głęboko.
Pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach.
Komentarze