Różany sernik z rabarbarem

0 (0 ocen)

Sernik to ciasto, które tak jak kruche, czy ucierane doskonale smakuje w połączeniu z owocami. Połączenie go z rabarbarem oraz różaną konfiturą daje pyszne zestawienie smaków. Polecam do popołudniowej kawy!:).

Składniki:

  • Blaszka 24x36 cm
    Ciasto ciemne:
    - 0,5 kg mąki,
    - 250 gram margaryny mlecznej
    - ¾ szklanki cukru pudru,
    - 4 żółtka,
    - 1 jajko,
    - 2 płaskie łyżki kakao,
    - 1 łyżka śmietany,
    - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
    - 1/3 łyżeczki sody

    Dodatkowo:
    • Około ¾ słoiczka domowej konfitury różanej,
    • Około 4 łodygi rabarbaru,
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    Masa serowa:
    • 1,20 kg sera 3 x mielonego,
    • ¾ kostki masła,
    • 23 dag cukru pudru,
    • 1 budyń waniliowy,
    • 2 łyżki kaszy manna,
    • 6 dużych jajek,
    • Szczypta proszku do pieczenia,
    • Olejek cytrynowy,
    • Szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Konfitury

Różany sernik z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • podział ciasta 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta. Przygotowane składniki zagniatamy do powstania jednolitego, kakaowego ciasta. Gotowe dzielimy na dwie części. Pierwszą część wałkujemy i wykładamy na spód przygotowanej blaszki.
  • wyłożenie konfitury 2. Na przygotowane ciasto wykładamy równą warstwę konfitury różanej.
  • przygotowanie rabarbaru 3. Rabarbar myjemy, osuszamy, kroimy w kawałki około 1-1,5 cm i oprószamy w mące ziemniaczanej.
  • wyłożenie sera 4. SER: Białka oddzielamy od żółtek.
    Do malaksera przekładamy ser, masło, żółtka oraz cukier puder. Składniki dokładnie miksujemy. Między czasie białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli.
    Do gotowej masy serowej dokładamy kaszę, proszek do pieczenia, budyń oraz olejek cytrynowy. Całość krótko miksujemy. Na koniec masę serową łączymy z ubitymi białkami.
    Tak przygotowany ser wylewamy na ciasto posmarowane konfiturą.
  • wyłożenie rabarbaru 5. Na serze układamy pokrojony rabarbar
  • przed pieczeniem 6. Na wierzch sernika ścieramy drugą część ciasta kakaowego (na tarce o grubych oczkach.
    Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go około 60 minut w 180°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować