Sernik to ciasto, które tak jak kruche, czy ucierane doskonale smakuje w połączeniu z owocami. Połączenie go z rabarbarem oraz różaną konfiturą daje pyszne zestawienie smaków. Polecam do popołudniowej kawy!:).
Różany sernik z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta. Przygotowane składniki zagniatamy do powstania jednolitego, kakaowego ciasta. Gotowe dzielimy na dwie części. Pierwszą część wałkujemy i wykładamy na spód przygotowanej blaszki.
3.Rabarbar myjemy, osuszamy, kroimy w kawałki około 1-1,5 cm i oprószamy w mące ziemniaczanej.
4.SER: Białka oddzielamy od żółtek.
Do malaksera przekładamy ser, masło, żółtka oraz cukier puder. Składniki dokładnie miksujemy. Między czasie białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli.
Do gotowej masy serowej dokładamy kaszę, proszek do pieczenia, budyń oraz olejek cytrynowy. Całość krótko miksujemy. Na koniec masę serową łączymy z ubitymi białkami.
Tak przygotowany ser wylewamy na ciasto posmarowane konfiturą.
5.Na serze układamy pokrojony rabarbar
6.Na wierzch sernika ścieramy drugą część ciasta kakaowego (na tarce o grubych oczkach.
Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go około 60 minut w 180°C.
Komentarze