Różany mazurek z białą czekoladą i pistacjami

0 (0 ocen)

Mazurek, który nie tylko świetnie smakuje, ale też wspaniale pachnie :)

Składniki:

  • (1 duży mazurek lub 2 małe):
    Ciasto:
    175 g mąki pszennej
    1/3 szklanki cukru pudru
    100 g zimnego masła lub margaryny
    1 żółtko
    szczypta soli
    Masa różana:
    200 g białej czekolady (użyłam czekolady z chrupkami dla ciekawszego efektu)
    4 łyżeczki konfitury różanej
    1 - 2 łyżeczki wody różanej
    1 łyżka masła
    1 - 2 łyżki śmietany kremówki
    odrobina różowego barwnika
    + garść obranych i posiekanych pistacji do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Mazurek Desery

Różany mazurek z białą czekoladą i pistacjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 1 h.
    Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta (lub dwóch) na oprószonym mąką blacie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na złoty kolor ok. 15 minut.
    Studzimy na kratce. Przygotowujemy masę różaną.
  • 2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem masła, śmietany i wody różanej, aż uzyskamy gładką, lśniącą masę. Dodajemy konfiturę i odrobinę różowego barwnika, mieszamy i wykładamy na kruche ciasto.
    Masę różaną od razu posypujemy posiekanymi pistacjami. Odstawiamy mazurka, aż masa zwiąże.
    Smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować