Różane markizy

0 (0 ocen)

Pyszne kruche ciasteczka domowej roboty, w sam raz do herbaty czy kawy.

Składniki:

  • 3 żółtka
    3 i 1/4 szk mąki
    1/2 szk pudru
    cukier waniliowy
    2 łyżki proszku do pieczenia
    2-3 łyżki gęstej śmietany
    margaryna

    marmolada różana do przekładania
    puder

Różane markizy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie sypkie składniki ciasta przełożyć na stolnicę, margarynę posiekać, dodać żółtka i śmietanę. Gdy składniki się połączą szybko zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki. Rozwałkować na porządaną grubość (należy pamiętać że ciasteczka trochę urosną) foremkami wykrawać ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180st aż nabiorą złocistego koloru ok. 20 min. Ostudzone smarować dżemem i składać po dwa. Posypać pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy