Ciasteczka różane to mój pomysł. Często sama wymyślam różne przepisy lub modyfikuję te, które już znam. Gotuję i piekę przede wszystkim dla moich najbliższych.
Składniki:
● 60 dag mąki
● 25 dag masła lub margaryny
● 1/2 szkl. cukru
● cukier waniliowy
● cukier puder
● 100 ml śmietany
● 1/2 szkl. otrąb
● 25 dag konfitury z róży
● jajko
● sól
Różane kwiatki z otrębami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło siekamy z mąką. Wsypujemy
cukier kryształ i waniliowy,
szczyptę soli, otręby
i mieszamy. Dodajemy jajko
i śmietanę. Zagniatamy i na 30
minut wstawiamy do lodówki.
2.Ciasto dzielimy na 4 części.
Każdą rozwałkowujemy na placek
grubości 3 mm. Większą
foremką w kształcie gwiazdki
wycinamy ciastka. Mniejszą robimy
otwór na środku w co drugim
ciastku, tak by powstały
pary ciastek – z dziurką i bez.
3.Ciastka układamy na wyłożonej
papierem blasze. Pieczemy
15 minut w 180 °C.
4.Ciepłe ciastka bez dziurek
smarujemy konfiturą różaną.
Przykrywamy ciastkami z dziurką,
lekko dociskamy i posypujemy
cukrem pudrem.
Komentarze