Zawsze lubiłam szarlotki. To tanie szybkie ciasto, które zawsze się udaje. Tym razem dołożyłam do niej różę. Ciasto wyszło cudownie aromatyczne i słodziutkie. Polecam użyć konfiturę różana domowej roboty- zapach i smak nieoceniony!

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    - 3 szklanki mąki tortowej,
    - 1 kostka margaryny,
    - 5 łyżek cukru pudru
    - 5 żółtek,
    - 1 cukier waniliowy,
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    - 1 łyżka octu
    Piana:
    - 5 białek,
    - 3/4 szklanki cukru,
    - 2 budynie śmietankowe
    Dodatkowo:
    • Około 1 kg jabłek (obrać i zetrzeć na tarce),
    • ¾ małego słoika konfitury różanej

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Różana szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • nadzienie 1. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać pozostałe składniki. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną część schłodzić w zamrażalniku, a drugą wyłożyć na blaszkę ( 24x36 cm). Ciasto wyłożone na blaszkę posypać delikatnie grysikiem. Wchłonie on sok z owoców.
    Na grysik wyłożyć starte jabłka.
    Na jabłka wykładamy różaną konfiturę.
    Całość przykrywamy warstwą piany, na którą ścieramy schłodzone ciasto.
  • przed pieczeniem 2. Białka ubić , dodać cukier. Na koniec budyń. Pianę wyłożyć na owoce. Na pianę zetrzeć schłodzoną drugą część ciasta kruchego. Piec wszystko razem około 50 minut w 180°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować