Ciasto drożdżowe Róża makowa

4.5 (157 ocen)

Róża zrobiona z ciasta drożdżowego z nadzieniem makowym :-)

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki
    50 g świeżych drożdży lub torebkę suchych
    1/4 szklanki cukru + 2 łyżki do rozczynu
    2 jajka
    200 ml ciepłego mleka
    1/2 łyżeczki soli
    70 g miękkiego masła lub margaryny

    Dodatkowo:
    1/2 puszki masy makowej
    ok. 90 g rozpuszczonego masła lub margaryny
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Ciasto drożdżowe róża makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    W misce wymieszać mleko i roztrzepane jajka. Dodać mąkę wymieszaną z drożdżami (ze świeżych drożdży wcześniej zrobić rozczyn) i cukrem, miękkie masło i sól. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości.
  • * 2. Ciasto rozwałkować na prostokąt grubości ok. 1/2 cm. i pokroić na kwadraty (ok. 15/15 cm. wyjdzie ok. 8 kwadratów). Na każdy kwadrat położyć po 1- 2 łyżce masy makowej.
  • * 3. Składać na pół mocno dociskając brzegi.
  • * 4. Posmarować z dwóch stron roztopionym masłem lub margaryną.
  • * 5. Pierwszy kwadrat zwinąć w rulon i umieścić na środku tortownicy (o średnicy ok. 25 cm).
  • * 6. Każdy pozostały kwadrat dolepiać wokół środka róży,
  • * 7. tak aby połączone części były skierowane do góry. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1/2 godz.
  • 8. Piec ok. 45 - 60 min. w temp. 180*C.

Porady

Ciasto można nadziewać różnym nadzieniem, zarówno na słodko jak i wytrawnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować