Róża zrobiona z ciasta drożdżowego z nadzieniem makowym :-)
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki
50 g świeżych drożdży lub torebkę suchych
1/4 szklanki cukru + 2 łyżki do rozczynu
2 jajka
200 ml ciepłego mleka
1/2 łyżeczki soli
70 g miękkiego masła lub margaryny
Dodatkowo:
1/2 puszki masy makowej
ok. 90 g rozpuszczonego masła lub margaryny
Ciasto drożdżowe róża makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
W misce wymieszać mleko i roztrzepane jajka. Dodać mąkę wymieszaną z drożdżami (ze świeżych drożdży wcześniej zrobić rozczyn) i cukrem, miękkie masło i sól. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości.
2.Ciasto rozwałkować na prostokąt grubości ok. 1/2 cm. i pokroić na kwadraty (ok. 15/15 cm. wyjdzie ok. 8 kwadratów). Na każdy kwadrat położyć po 1- 2 łyżce masy makowej.
3.Składać na pół mocno dociskając brzegi.
4.Posmarować z dwóch stron roztopionym masłem lub margaryną.
5.Pierwszy kwadrat zwinąć w rulon i umieścić na środku tortownicy (o średnicy ok. 25 cm).
6.Każdy pozostały kwadrat dolepiać wokół środka róży,
7.tak aby połączone części były skierowane do góry. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1/2 godz.
8.Piec ok. 45 - 60 min. w temp. 180*C.
Porady
Ciasto można nadziewać różnym nadzieniem, zarówno na słodko jak i wytrawnie.
Komentarze