Roszponka z pomidorkami koktajlowymi

4.5 (150 ocen)

  • 15 min

Szybka i smaczna surówka, świetny dodatek do obiadu lub dań z grilla.

  • 15 min

Składniki:

  • 2 duże garści roszponki
    15 pomidorków koktajlowych
    1 cebulka szalotka lub 1/2 małej zwykłej cebuli
    3 łyżki oliwy
    1 łyżka octu winnego
    1 łyżeczka musztardy ziołowej lub delikatesowej
    1/2 łyżki płynnego miodu lub szczypta cukru
    szczypta soli
    szczypta pieprzu
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Surówki Napoje

Roszponka z pomidorkami koktajlowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Roszponkę płuczemy i osuszamy. Odrywamy korzonki i dzielimy na pojedyncze listki. Pomidorki myjemy, osuszamy i przekrawamy na ćwiartki. Cebulę kroimy w plasterki i dzielimy na krążki.
  • 2. Oliwę, ocet, musztardę, miód lub cukier, sól i pieprz wkładamy do słoiczka, zakręcamy i potrząsamy aż składniki się połączą.
  • 3. Roszponkę, pomidorki i cebulę wkładamy do miski i mieszamy. Tuż przed podaniem polewamy sosem i jeszcze raz mieszamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidorki koktajlowe Roszponka Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować