Rosyjskie bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuszczamy w 100 ml ciepłego mleka,łyżeczce cukru i mąki. Gdy wyrosną,łączymy z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto o niezbyt ścisłej konsystencji.
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Gdy ciasto podwoi objętość,wykładamy je na blat podsypany mąką i dzielimy na dwie równe części.Każdą połowkę znów na pół i tak aż powstanie 16 równych kawałków ciasta.
Każdy kawałek rozwałkowujemy,smarujemy stopinym masłem,posypujemy cukrem i makiem.Zwijamy w roladkę i nacinamy nożem wzdłuż,po środku ,zostawiając 1/4 brzegu nie przeciętą.Końce ciasta przeplatamy pod spód i wyjmujemy przez nacięcie.
3.Układamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy w temp.190 stopni około 20 minut.
Komentarze