Rosyjskie bułeczki

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Średni

Pierwszy raz je piekłam,ale napewno nie ostatni ...

  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna: 500 gramów
    - drożdże: 20 gramów
    - mleko: 320 mililitrów
    - cukier: 0.25 szklanki
    - sól: 2 szczypty
    - majonez: 1.5 łyżeczki
    - margaryna: 50 gramów

    - masło: 25 gramów
    - cukier: 0.5 szklanki
    - mak: 0.25 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rosyjskie bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy w 100 ml ciepłego mleka,łyżeczce cukru i mąki. Gdy wyrosną,łączymy z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto o niezbyt ścisłej konsystencji.
    Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Gdy ciasto podwoi objętość,wykładamy je na blat podsypany mąką i dzielimy na dwie równe części.Każdą połowkę znów na pół i tak aż powstanie 16 równych kawałków ciasta.
    Każdy kawałek rozwałkowujemy,smarujemy stopinym masłem,posypujemy cukrem i makiem.Zwijamy w roladkę i nacinamy nożem wzdłuż,po środku ,zostawiając 1/4 brzegu nie przeciętą.Końce ciasta przeplatamy pod spód i wyjmujemy przez nacięcie.
  • 3. Układamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy w temp.190 stopni około 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Rosyjska Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować