Rosyjska zupa Szczi

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

to popularna rosyjska zupa z kapusty kiszonej lub słodkiej, z dodatkiem warzyw, czasami grzybów lub ryb, podawana z pierożkami lub kaszą.W zależności od wywaru, może być kapuśniakiem, zupą grzybową

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - kapusta kiszona: 400 gramów
    - rosół lub wywar warzywny: 1.5 litra
    - marchew: 1 sztuka
    - pietruszka: 1 sztuka
    - Cebule duże: 2 sztuki
    - masło: 4 łyżki
    - koncentrat pomidorowy: 4 łyżki
    - sól, pieprz do smaku: 1 szczypta
    - liść laurowy: 1 sztuka
    - ziele angielskie: 2 sztuki
    - musztarda rosyjska: 2 łyżki
    - śmietana kwaśnia: 4 łyżki
    - natkai pietruszki świeża: 1 pęczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Rosyjska zupa szczi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę płuczemy i dobrze odciskamy, kroimy. Do garnka dodajemy 3 łyżki masła, rozgrzewamy, dajemy kapustę, chwilę razem smażymy, podlewamy szklanką. Przykrywamy i dusimy 5 minut. Następnie zmniejszamy płomień, dolewamy litr bulionu, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, szczyptę pieprzu i gotujemy ok 45 minut od czasu do czasu mieszając.
  • 2. Pozostałe warzywa kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce masła. Dodajemy do nich przecier, smażymy razem chwilę aż się skarmelizuje, podlewamy chochlą zupy i dodajemy całość do garnka z kapustą. Uzupełniamy rosołem jeśli zupa jest za gęsta. Gotujemy kolejne 20 minut.
  • Zupa rosyjska szczi 3. Na koniec doprawiamy musztardą, ewentualnie pieprzem i solą. Na talerzach na zupę dajemy kleks śmietany i posiekaną natkę. Można podać z chlebem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Rosyjska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować