Rosyjska zupa solianka

4.5 (142 ocen)

  • 60 min

Zupa jest bardzo treściwa i sycąca. Warto ją przygotować, bo jest bardzo smaczna. Polecam gorąco!!!

  • 60 min

Składniki:

  • 30 dag wołowiny
    30 dag łopatki wieprzowej
    50 g suszonych grzybów leśnych
    25 dag kiełbasy cienkiej
    15 dag boczku wędzonego
    1 marchewka
    1/2 korzenia pietruszki
    1/2 pora
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    4 ogórki kiszone
    200 ml zalewy z ogórków kiszonych
    2 liście laurowe
    3 ziarnka ziela angielskiego
    1 łyżka przyprawy uniwersalnej
    1 łyżka mąki
    1 łyżka masła
    3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    oliwa
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Rosyjska zupa solianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso wołowe i wieprzowe kroimy w grubszą kostkę. Przekładamy do garnka. Dodajemy suszone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie oraz przyprawę uniwersalną. Wlewamy 2 litry wody. Gotujemy na małym ogniu 30 minut.
  • 2. Marchewkę, pietruszkę oraz pora kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do zupy. Posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie. Dodajemy do zupy. Gotujemy 30 minut. Boczek kroimy w kostkę, natomiast kiełbasę w półplasterki. Razem podsmażamy na oliwie i wrzucamy do zupy. Ogórki kroimy w kostkę. Razem z zalewą dodajemy do zupy.
  • 3. Z mąki i masła przygotowujemy zasmażkę. Dodajemy do zupy. Na końcu do wywaru dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy i gotujemy 15 minut. Zupę doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować