Rosołek z jaglanymi kluseczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skrzydełka oczyszczamy,myjemy,osuszamy,dajemy do garnka,zalewamy zimną wodą,około półtora litra.
Marchewkę i pietruszkę obieramy,myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Przekładamy do mięsa i gotujemy do miękkości.Miękkie skrzydełka wyjmujemy a wywar przyprawiamy do smaku solą i pieprzem,dodajemy posiekany koperek i pietruszkę.
2.Cebulę obieramy i drobno kroimy,następnie smażymy na oleju do miękkości i lekkiego zrumienienia.
3.Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.Ugotowaną przekładamy do miski,dodajemy łyżeczkę masła,mieszamy i na kilka minut przykrywamy pokrywką.Po tym czasie kaszę studzimy.
4.Do wystudzonej kaszy wbijamy jajko,dodajemy mąkę pszenną,bułkę tartą,usmażoną cebulę i koperek,przyprawiamy do smaku solą i pieprzem,mieszamy.
5.W garnku gotujemy osoloną wodę,łyżką wrzucamy niewielkie kluseczki i gotujemy około 5 minut.Następnie za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy kluseczki i przekładamy do rosołku.
Komentarze