Rosół z kurczaka z pieczarkami

0 (0 ocen)

zmodyfikowana wersja niedzielnego rosołku

Składniki:

  • 800 g kurczaka, sól, liść laurowy, 6 ziaren czarnego pieprzu, 2 cebule, 200 g pora, 200 g pieczarek, łyżka masła, łyżka soku z cytryny, łyżka sosu worcester, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Rosół z kurczaka z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka podzielić na 4 porcje. Zalać 1 litrem wody, dodać 1/4 łyżeczki soli, liść laurowy, pieprz i ugotować. Kurczaka wyjąć, zdjąć skórę, usunąć kości. Mięso pokrajać na kawałki. Cebulę pokroić w kostkę. Por pokroić w krążki i opłukać. Pieczarki opłukać i pokroić w ćwiartki. Masło roztopić, zeszklić na nim cebulę i por. Dodać pieczarki, podsmażyć. Dodać do wywaru i podgotować. Wywar przecedzić przez sito, gotować 5 minut, przyprawić sokiem z cytryny, sosem worcester, solą i pieprzem. Dodać mięso i posypać natką.

Komentarze

Podobne przepisy