• Rosół z kuleczkami wątróbkowymi i kluseczkami

    Dodane przez: Dobika

  • Przepis mam od swojej teściowej,od zawsze przyrządzała taki rosołek,a teraz ja go gotuję,jest przepyszny i bardzo oryginalny w smaku!Kuchnia śląska jest różnorodna!!!

  • Składniki

    - wątróbka wieprzowa: 500 gramów
    - Jajko: 4 sztuki
    - mąka pszenna: 5 łyżek
    - rosół drobiowy: 2.5 litra
    - marchewki: 3 sztuki
    - bułka tarta: 100 gramów
    - olej: 3 łyżki
    - sól i pieprz: 2 łyżeczki

  • Sposób przygotowania

    1.
    Wątróbka wieprzowa - krok 1

    Wątróbkę umyć i pokroić w plastry.Rosół zagotować,dodać oczyszczoną i pokrojoną w plasterki marchewkę - gotować 10min.

    2.
    Smażona wątróbka wieprzowa - krok 2

    Wątróbkę oprószyć łyżką mąki,wykładać na rozgrzaną patelnię z olejem - smażyć na złoty kolor z każdej strony.Ostudzić wątróbkę,zmiksować,dodać 1jajko,tartą bułkę,doprawić solą i pieprzem - wyrobić masę,by stało się podatne na wyrabianie kulek,można dosypać jeszcze bułki,jeśli będzie zbyt rzadkie - formować dłońmi małe kulki i wkładać do gotującego się rosołu - gotować 8-10min.

    3.
    Rosołek z kuleczkami  wątróbkowymi - krok 3

    Przygotować kluseczki:w kubku rozkłócić widelcem 3 jajka,dodawać stopniowo mąkę i energicznie mieszając,by nie powstały grudki, przygotować ciasto o konsystencji śmietany - wlewać porcjami do gotującego się rosołu,by powstawały kluseczki,mogą być cienke lub grubsze,według upodobań - zagotować,gotować 5min.Do miseczek nakładać porcje rosołu z marchewką,kuleczkami i kluseczkami. SMACZNEGO!!!

  • Słowa kluczowe (tagi):

    kuchnia, Śląska, regionalne_dania
  • 0 komentarzy

Dodane przez: Dobika

Dobika 107

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2011-05-24T17:47:55+02:00

45 odwiedzin


Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »