Rosół z klopsikami

4.5 (172 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Oryginalny, idealny na przyjęcia. Gotować nauczyła mnie mama, ten przepis również jest jej autorstwa.

Składniki:

  • ● 1 kg mięsa: kury i wołowiny z kością (w tańszej wersji kości wieprzowych)
    ● marchew, seler, por, pietruszka
    ● przyprawa uniwersalna
    ● 25 dag mięsa mielonego
    ● jajko, bułka tarta
    ● 1 kg kaszy manny
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Rosół z klopsikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rosół z klopsikami 1. Na mięsie gotujemy wywar,
    dodajemy warzywa.
  • Rosół z klopsikami 2. Mięso mielone przyprawiamy
    jak na kotlety, ale bez namoczonej i odciśniętej bułki.
    Dodajemy tylko trochę bułki
    tartej. Dokładnie wyrabiamy.
  • Rosół z klopsikami 3. Formujemy małe okrągłe
    kulki w kształcie klopsików,
    wkładamy pojedynczo do gotującego
    się rosołu, a gdy wypłyną
    na wierzch, gotujemy
    jeszcze kilka minut.
  • Rosół z klopsikami 4. Kaszę manną gotujemy
    osobno na wodzie – 3 łyżeczki
    na szklankę wody, na gęsto.
    Wylewamy do płaskiego naczynia.
    Gdy kasza zastygnie,
    kroimy w grubą kostkę i podajemy
    z rosołem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować