Rosół z kaczki

0 (0 ocen)

Jedni uwielbiają inni nie. Rosół z kaczki jest dość tłusty, może dlatego nie każdy za nim przepada. Ważne jest by dobrze go ugotować, dodać wyważoną ilość warzyw - nie za mało by rosół był bez smaku i nie za dużo by nie zrobić z niego zupy jarzynowej :)

Składniki:

  • kaczka (ok 1,5-2 kg) ja dałam połowę
    3 marchewki
    1 por (biała i zielona część)
    1 cebulka
    2 korzenie pietruszki
    pół dużego korzenia selera
    2 łodygi selera naciowego
    1 łyżka lubczyku suszonego
    ziele angielskie kulki
    ziele angielskie mielone
    liść laurowy
    pieprz najlepiej świeżo mielony
    sól

Rosół z kaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rosół z kaczki 1. Kaczkę umyć i podzielić na części, wymoczyć w wodzie. W dość dużym garnku zagotować ok 4 litry wody, wrzucić części kaczki, dodać sól. Warzywa obrać i podzielić na mniejsze kawałki, wrzucić do gotującego się mięsa. Dodać przyprawy.
  • 2. Rosół gotować na małym ogniu tak aby tylko mrugał. Najlepiej 3-4 do nawet 6 godzin. Podawać z makaronem, posypany świeżą natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy