Rosół z kaczki

4.5 (186 ocen)

Rosół to tradycyjna zupa niedzielna należąca do narodowych polskich potraw. Rosół z kaczki jest bardziej esencjonalny i aromatyczny niż z kurczaka, ma też ładniejsze "oczka".

Składniki:

  • • 1 kaczka
    • 1 cebula
    • 2 marchewki
    • 1 pietruszka
    • 1 por
    • 1/2 selera
    • sól, pieprz do smaku
    • makaron nitki
    • natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół

Rosół z kaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Kaczkę umyć, zalać zimną wodą i zagotować.
    • Po 2-3 minutach od zagotowania wylać wodę, kaczkę umyć pod wodą bieżącą i ponownie zalać zimną wodą.
    • Dodać obraną marchewkę, pietruszkę, seler, pora i przekrojoną na pół cebuę. Im mniej warzyw, tym bardziej czuć smak mięsa, a nadmiar marchewki nadaje rosołowi niepożądaną słodycz. Cebulę najlepiej przypalić na ogniu, wtedy oddaje więcej aromatu. Ja niestety nie przypalam, bo mam kuchenkę elektryczną.
    • Wsypać 1 łyżkę soli i zagotować. Rosół ma się gotować bez przykrycia na wolnym ogniu przez 2 godziny. Jeśli pojawią się szumowiny, należy je zdjąć siteczkiem lub łyżką. Taki sposób gotowania sprawia, że większość składników zawartych w mięsie i warzywach przechodzi do wywaru, który po doprawieniu staje się rosołem.
    • Doprawić rosół do smaku solą i pieprzem.
    • Marchewkę z rosołu pokroić w kostkę, natkę pietruszki posiekać.
    • Podawać rosół z ugotowanym makaronem, posypany marchewką i natką.

Porady

Kaczka po recyklingu stała się pasztetem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować