Rosół z indyka

0 (0 ocen)

Delikatny, nietłusty rosół ze skrzydła i szyi indyczej. Polecam gorąco!

Składniki:

  • skrzydło i szyja z indyka (bez skóry) - 750 g
    3 marchewki
    1 pietruszka
    kawałek pora (ok. 10 cm)
    1/2 cebuli
    2 łodygi selera naciowego
    3 liście laurowe
    10 ziarenek ziela angielskiego
    1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
    1/2 strączka ostrej papryki bez nasion
    sól
    posiekana zielona pietruszka

Rosół z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso płuczemy, zalewamy zimną wodą (ok.2,5 litra), zagotowujemy, odszumowujemy, dodajemy sól, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Gotujemy na malutkim ogniu bez przykrycia 2 godziny. Dodajemy połówkę cebuli przypieczoną na ogniu, gotujemy jeszcze godzinę. Co jakiś czas uzupełniamy wygotowaną wodę.
  • 2. Marchewki i pietruszką obieramy, pora oczyszczamy z zewnętrznych liści, łodygi selera przekrawamy na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa płuczemy, dodajemy do wywaru i gotujemy do miękkości.
  • 3. Rosół podajemy z pokrojoną marchewką i zieloną pietruszką, z makaronem lub innymi ulubionymi dodatkami.

Porady

Do rosołu polecam domowy makaron, np. przygotowany wg tego przepisu: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/domowy-makaron-do-rosolu-9

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy