Rosół z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso płuczemy, zalewamy zimną wodą (ok.2,5 litra), zagotowujemy, odszumowujemy, dodajemy sól, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Gotujemy na malutkim ogniu bez przykrycia 2 godziny. Dodajemy połówkę cebuli przypieczoną na ogniu, gotujemy jeszcze godzinę. Co jakiś czas uzupełniamy wygotowaną wodę.
2.Marchewki i pietruszką obieramy, pora oczyszczamy z zewnętrznych liści, łodygi selera przekrawamy na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa płuczemy, dodajemy do wywaru i gotujemy do miękkości.
3.Rosół podajemy z pokrojoną marchewką i zieloną pietruszką, z makaronem lub innymi ulubionymi dodatkami.
Porady
Do rosołu polecam domowy makaron, np. przygotowany wg tego przepisu: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/domowy-makaron-do-rosolu-9
Komentarze