ROSÓŁ WOŁOWY Z KLUSKAMI ZIEMNIACZANYMI

4.5 (173 ocen)

Wyśmienity dla smakoszy rosołu.

Składniki:

  • ROSÓŁ:
    0,75-1 kg wołowiny (pręga lub rostbef)
    1 włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, 1 mały seler, 1 por, 1 cebula)
    3 ząbki czosnku
    1 łyżka ziaren pieprzu
    2 liście laurowe
    oliwa


    KLUSKI ZIEMNIACZANE:
    6 dużych ziemniaków
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 szklanki maki pszennej



Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Rosół wołowy z kluskami ziemniaczanymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ROSÓŁ:
    Warzywa obieramy i kroimy w spore kawałki.
    W garnku rozgrzewamy nieco oliwy i przesmażamy na niej warzywa.
    Mieszamy często, bo nie mają się one usmażyć, a zarumienić.
    Po kilku minutach dodajemy opłukane mięso oraz przyprawy.
    Zalewamy 2-2,5 l zimnej wody i doprowadzamy do wrzenia.
    Po kilkunastu minutach zdejmujemy łyżką cedzakową szumowiny.
    Zmniejszamy ogień do minimum i pozwalamy by wywar gotował się na wolnym ogniu przynajmniej 3-4 godziny.
    Odcedzamy mięso, warzywa i przyprawy.

    KLUSKI ZIEMNIACZANE
    Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce. Lekko odcisnąć wodę.
    Do masy dodać sól, mąkę i dobrze wymieszać.
    Przełożyć na płaskie naczynie (pokrywkę), wygładzić i łyżką wrzucać kluski do wrzącej osolonej wody.Gotować ok.3 minuty, mieszając.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować