Gdy za oknem mróz, wszyscy kichają i smarczą najlepszym antidotum jest domowy rosołek.
Składniki:
3 ćwiartki z kurczaka
3 l wody
3 marchewki
1 korzeń pietruszki
kawałek pora
mała cebula
ząbek czosnku
kawałek selera (1/2 małej główki)
kawałek kapusty
liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
pieprz czarny w ziarnach (według uznania)
sól
Rosół drobiowy z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Mięso zalewamy zimną wodą i zagotowujemy.Usuwamy szumowiny i wrzucamy jarzyny (wcześniej obrane i umyte) oraz przyprawy. Ustawiamy na małym ogniu i gotujemy ok. 2 godzin. Rosół ma delikatnie pyrkać, ale nie zagotować się. Przed końcem czasu należy spróbować i ewentualnie doprawić. Marchewkę wyciągamy, kroimy w plasterki i wrzucamy z powrotem do rosołu.Podajemy z makaronem.
Komentarze