Rosół drobiowy z grzybami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

...

  • 1 godz. 30 min

Składniki:


  • 1 porcja rosołowa
    Sól
    Liść laurowy
    6 ziarenek czarnego pieprzu
    2 cebule
    200 g pora
    100 g grzybów (opcjonalnie suszone)
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1/2 średniego selera
    1 łyżka masła
    1 łyżka sosu worcester
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1 łyżeczka suszonego lubczyku

Rosół drobiowy z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porcję rosołową zalać 1 l wody ,dodać ¼ łyżeczki soli ,liść laurowy ,lubczyk oraz pieprz i ugotować. Porcję wyjąć. Cebulę pokroić w kostkę. Por pokroić w krążki i opłukać. Grzyby opłukać i pokroić w ćwiartki. Masło roztopić ,zeszklić na nim cebulę i por. Dodać grzyby i podsmażyć. Dodać do wywaru i gotować razem z pietruszką ,marchewką i selerem. Wywar przecedzić przez sito ,gotować 5 min ,przyprawić sosem Worcester ,szczyptą soli i odrobiną pieprzu. Dodać marchew pokrojoną w krążki i posypać natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy