Rosół domowy z ryżem

5 (168 ocen)

  • 20 min

Gotowania nauczyła mnie moja siostra. Rosół z ryżem jest sycący i odżywczy. Stanowi idealne danie na niedzielny obiad.

  • 20 min

Składniki:

  • 2 udka kurczaka
    ½ kg wołowiny rosołowej
    warzywa(1 marchewka, 1 pietruszka, 1 mały seler, ½ jasnej części pora, ½ cebuli i 1 duży liść słodkiej kapusty)
    1 szklanka ryżu
    Przyprawy(wegeta, sól i pieprz)
Wystaw ocenę:

5 (168 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Rosół domowy z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rosół z ryżem 1.
    Mięso namoczyć na noc, odcedzić zalać zimną wodą – po zagotowaniu odcedzić szumowiny uzupełnić wodę, dodać warzywa bez liścia kapusty oraz przyprawy. Rosół gotować na małym ogniu do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania dodać liść kapusty.
    Rosół przed podaniem przecedzić, doprawić do smaku.
    Ryż ugotować w osolonej wodzie na sypko. Rozłożyć na talerze, wystudzić. Marchewkę, pietruszkę i selera z rosołu pokroić w kostkę, ułożyć na ryżu i wlać gorący rosół.

Porady

Ryż należy ugotować w małej ilości wody. Zamiast ryżu można ugotować kaszę mannę na sypko. Wyłożyć na talerze, wystudzić i pokroić w kostkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować