Rosół – dla niektórych jest nieodłącznym elementem niedzielnego obiadu. Wiem, że każdy ma swój ulubiony przepis na rosół i każdy na pewno nazwie go najlepszym. Postanowiłam podzielić się swoim przepisem, swoim smakiem dzieciństwa.
0 (0 ocen)
Porady
- najlepszy rosół to rosół gotowany na mięsie mieszanym - do rosołu nie dodajemy mielonego pieprzu, gdyż ma być on klarowny. Pieprz mielony podajemy na stół, aby bezpośrednio doprawić rosół na talerzu - pozostały rosół jest świetną bazą do innych zup - zbyt duża ilość marchewki w rosole sprawi, że będzie on słodszy - nie wolno dopuścić do tego, aby rosół gotował się zbyt gwałtownie.Nie będzie wtedy czysty i klarowny. - mięso z rosołu można również wykorzystać do farszu na pierogi czy paszteciki Jak zauważyłam, wiele gospodyń do rosołu dodaje żółte kostki rosołowe i przyprawy typu vegeta czy magii, co przyprawia mnie o mdłości. Błagam Was nasze babcie nie miały takich przypraw, a rosół zawsze smakował genialnie. Jeżeli nie pożałujecie składników, nie będziecie zmuszeni dodawać glutaminianu sodu i innej chemii.
Komentarze