Romanesco z cytrynową nutą

0 (0 ocen)

  • 30 min

Delikatny, kremowy, lekko orzechowy włoski zielony kalafior gotowany na parze polany zrumienioną na maśle bułką tartą.

  • 30 min

Składniki:

  • średniej wielkości romanesco
    cytryna
    łyżeczka vegety, najlepiej domowa
    3 - 4 łyżki masła
    3 - 4 łyżki domowej bułki tartej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Romanesco z cytrynową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Romanesco obieramy z liści, delikatnie wycinamy głąb, tak by kalafior wciąż został w całości.
  • 2. Na dno garnka do gotowania na parze układamy pokrojoną na mniejsze części połowę cytryny. Delikatnie wkładamy kalafiora. Posypujemy vegetą lub solą i skrapiamy sokiem z połowy cytryny.
  • 3. Gotujemy na parze około 15 minut. Sprawdzamy czy jest gotowy, delikatnie wbijając cienki nóż, jeśli lekko wchodzi to znaczy że kalafior jest gotowy.
  • 4. Na patelni roztapiamy masło do masła wsypujemy bułkę tartą. Mieszamy i czekamy, aż ładnie się zrumieni. Romanesco w całości wykładamy na duży talerz i polewamy podsmażoną bułką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować